Ridskolan
Här hittar du information om Ridskolan och vad som gäller när du rider hos oss.
Följ oss gärna på sociala medier och håll koll vad som är på gång - vi finns på facebook - Ridklubben i Grästorp, och instagram @ridklubbenigrastorp och @us_rig_
Så här fungerar det att rida hos oss, betalning och uppsägning
Vår ambition är att alla ska känna sej välkomna och sedda hos oss!
Vi har små ridgrupper om max 6 elever i barn/ungdomsgrupp och max 5 i vuxengrupp.
Vi följer Svenska Ridsportförbundets utbildningsplan och ledstjärnor.
Medlemsavgiften 2024: Junior 400kr, Senior 500kr, Familj 800kr
Ridavgiften betalas per termin o kan delas upp i 3 delbetalningar. Börjar man rida mitt i terminen betalar man för resterande gånger.
Ridavgift per lektion: Junior 195kr, Senior 215kr (över 18 år)
När du börjar rida i en ridgrupp hos oss så binder du dig till en hel termin. Vill du säga upp din plats så ska det ske senast 30 juni eller 30 nov. Detta för att vi ska kunna planera budget för kommande termin. Har du inte sagt upp din plats innan dessa datum förbinder du dig till att rida ännu en termin automatiskt.
Hippocrates:
Ridklubben använder Hippocrates - en digital medlemsportal för bland annat fakturor.
Genom ditt Hippocrates-konto kan du se vilken häst du får, skicka meddelande till din ridlärare eller avboka lektion - det behöver göras senast kl. 12 samma dag.
Du hittar också vilka aktiviteter som är på gång och som du kan anmäla dej till mm.
Alla ridavgifter och aktiviteter betalas via faktura som kommer på mail.
Har du frågor om Hippocrates kontakta Stina Baldinger 0703-307078
Är du ny medlem/ridande så ombeds du lämna personuppgifter och inom några dagar kommer du få ett mail från Hippocrates med inloggningsuppgifter.
Våra olika Messengergrupper:
Ridgruppens egen: Varje ridgrupp har en Messengergrupp för föräldrar och elever. En person i varje ridgrupp är “Ridgruppsfadder” och delar information till och från gruppen. Har du inte möjlighet att vara med i din ridgrupps-grupp är det viktigt att Ridgruppsfaddern får veta det så du kan få information på annat sätt.
Ridgruppsfaddrarnas grupp: Här delas information som ska ut till ridgrupperna och kan handla om tex försäljningar, aktiviteter mm. Här tas också synpunkter, önskemål och frågor emot som kommer från ridgrupperna och skickas vidare till tex. styrelsen.
Köp & sälj och rida extra-gruppen: Vill du sälja din ridlektion eller se om någon finns att köpa går man med i denna grupp. För att få vara med i gruppen behöver du vara medlem - samt ridande elev eller ha köpt ett klippkort. Kontaktperson för gruppen är Frida Bussqvist 0735-152515. Vill man sälja skriver man datum och tid för den aktuella ridlektionen och köparen swishar säljaren. Den som säljer ridlektionen meddelar instruktören via Hippocrates vem som kommer istället.
En ridande elev kan även kolla om det finns lediga platser i ridgrupper på Hippocrates - viktigt att det blir i en grupp vars kunskapsnivå är likvärdig eller lägre, fråga din instruktör.
Stallsysslor och Ideellt Engagemang
När du rider hos oss så förväntas du hjälpa till med stallsysslor före/efter din ridning som exempelvis väga höpåsar, fylla på vatten mm. Vad som är din ridgrupps syssla hittar du på på anslagstavlan i klubblokalen. Löpande information om hästarna och stallet står på whiteboarden vid dubbeldörrarna i stallet. Gäller de som rider ridskolehäst.
För att öka kunskapen kring hästarna och hålla nere kostnaderna så har alla ridgrupper stalltjänst några gånger per termin när man ansvarar för morgonrutinerna i stallet. Detta sker på helger och röda/klämdagar då personalen är ledig. Gäller de som rider ridskolehäst.
Ridklubben har hand om entrékassorna på ljusfestivalen, vi har en obligatorisk städdag per termin. Vi har säljperioder under vår och höst då alla hjälps åt att dra in extra pengar.
I höst har vi valt att inte arrangera några större dressyr- eller hopptävlingar, så inga funktionärsuppdrag den här terminen!
Vill man engagera sej mer finns tex sponsorgrupp, försäljning, anläggning mm att vara med i!
Skador/försäkring
Ridklubben i Grästorp är ansluten till Svenska Ridsportförbundet och du som medlem omfattas av en olycksfallsförsäkring hos Folksam. Information om försäkringen finns i hjälmhyllan i Klubblokalen eller på https://www.folksam.se/forsakringar/idrottsforsakring/ridsport/idrottsforsakring
Blir du skadad på anläggningen eller på våra aktiviteter så har du möjlighet frysa dina ridningar. Du får möjlighet att rida upp dessa lektioner i andra grupper där platser finns.
Skadar du dig utanför vår anläggning så kan man tyvärr inte frysa sina lektioner.
Ryttarens utrustning: hos oss finns ridhjälm och väst att låna
Godkänd ridhjälm är obligatorisk vid all ridning och hantering av hästar
Skor eller stövlar skall ha klack.
Långt hår/lugg ska vara uppsatt
Skyddsväst ska användas av alla under 18 år, vid hoppning och uteritt även vuxna
Långbyxor och tröja med ärm skall användas, ej linne, undvik luva på jacka el tröja
Innan ridning:
Var på plats minst 30 min innan ridlektionen börjar för att göra iordning hästen i lugn och ro.
På Hippocrates och på anslagstavlan i Klubblokalen hittar du information om vilken häst du får, vilken stallsyssla din ridgrupp har (och annat roligt att vara med på så håll koll där)
Vid ridning:
En lektion är 60 min, att gå till och från stallet, upp- och avsittning ingår i den tiden.Vi väntar på varandra och går gemensamt till ridhus/paddock. Hästen längst bort från dörren börjar för att ingen ska få känslan att bli lämnad kvar ensam.
Förälder leder hästen tills ridläraren anser eleven klarar det själv. Tyglarna ligger på hästens hals. Vi går in i ridhus/paddock, svänger höger, går i vänster varv och ställer sedan upp på medellinjen för uppsittning, sadelgjordskoll och justering av stigläder från marken. Vi använder pall vid uppsittning. Justerar man stigläder uppsuttet på egen hand har man koll på tygeln och med foten i stigbygeln. Ridläraren delar ut spö. Sporrar används på ridlärarens inrådan och lånas ut av ridskolan
HÄSTBYTE - NY RUTIN När lektionen är slut ställer man upp på medellinjen igen. Gruppen som står på tur att rida går från stallet på ridlärarens signal, kommer in i ridhus/paddock och ställer upp på medellinjen. Gruppen innan sitter av o de hästar som ska gå nästa lektion stannar kvar och de andra lämnar ridhuset enligt ridlärarens angivelser.
Stallsysslor en vanlig morgon när hästarna står inne på natten.
kl. 7 till ca 9 halv 10.
Fodra alla hästar på anläggningen, i Gamla Stallet, i Nya Stallet, och ev. i uteboxar. Uppvägda höpåsar till varje häst finns på krokar i höladan i Gamla Stallet och i grovfoderutrymmet i Nya Stallet
Kolla vattenbaljor i hästarnas hagar, fyll på vatten och gör rent vid behov.
Fodra kraftfoder - färdiga burkar till ridskolehästarna finns i foderkammaren, och i Gamla Stallet på insidan av dörren till höladan.
Väg hö/hösilage till morgon, lunch, eftermiddag och kväll. Mängden hö varje häst ska ha står på en whiteboard i grovfoderutrymmet.
Släpp ut hästar. Beroende på väderlek kan hästarna ha täcken som ska tas på innan utsläpp. Bild för på- och avtagning av täcke finns i stallet. Titta på whiteboarden för att se i vilken hage och med vilken hästkompis respektive häst ska gå. Tänk på säkerheten när ni går med hästarna.
Mocka noggrant varje box i Nya Stallet, skottkärror finns utanför stalldörren mot hagarna till vänster och grepar i grovfoderutrymmet brevid torven. Plocka bajsar och ta bort det som är genomblött, kratta in strö som ligger uppåt väggarna - där kan bajs gömma sej också.
Hos de hästar som har vattenhink i boxen ska hinken göras ren och fyllas på med nytt vatten
Kolla till katt och kaniner så de har vatten och torrfoder/hö
Sopa och gör fint.
Säker i stallet
Alltid hjälm på vid all hantering av hästar
Var sak på sin plats – en förutsättning för en säker miljö - håll stall-gången fri från redskap, utrustning, foder mm.
När hästen ska skötas ska den vara fastsatt med uppbindningsskaft i sin box eller i skötselplats/spolspilta
Leda häst
Led alltid hästen i grimma och grimskaft (eller träns)
Vira aldrig grimskaftet runt handen
Led en häst i taget
Gå vid bogen
Vid hagen
Utsläpp
Gå in med hästen i hagen och vänd så du står närmast staketet/öppningen
Släpp hästen och lämna hagen lugnt och stilla
Är det flera hästar som ska släppas samtidigt tänk på avståndet mellan hästarna (3m) och håll kontakt med varandra och släpp på samma gång
Sätt på strömmen
Intag
Stäng av strömmen
Sätt på grimma/grimskaft
Öppna grinden och gå ut, stäng grinden
Lämna aldrig en ensam häst kvar ute